Fabels en Feiten

a2 Er bestaan nogal wat vooroordelen over verwerkte groenten. Hieronder antwoord op de meest voorkomende misverstanden.

Conserveringsmiddelen
"Om groenten uit blik en glas zolang te kunnen bewaren, moeten er wel conserveringsmiddelen toegevoegd zijn."
Niet waar: groenten in blik en glas bevatten geen conserveringsmiddelen. Bij het blancheren worden de enzymactiviteiten vernietigd, die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling en dus ook het bederven van de groenten. De groenten zijn dan als het ware 'gevangen' in hun huidige toestand. Bovendien is de inhoud van het blik/glas tijdens het inblikproces gesteriliseerd en zijn alle potentiële kiemen dus vernietigd. Aan groenten in blik/glas worden alleen water, zout en kruiden toegevoegd, meer niet.

Kleurstoffen
"Er zijn kleurstoffen aan die worteltjes en doperwtjes toegevoegd om ze zo mooi groen en oranje te krijgen."
Niet waar: Door het blancheren wordt de natuurlijke kleur van de groenten gefixeerd en intenser. De diepe groene kleur van doperwtjes of het oranje van de wortels wordt dus niet veroorzaakt door kleurstoffen.

Zelf invriezen
"Invriezen is hetzelfde als diepvriezen."
Niet waar: diepvriezen is een geavanceerd industrieel proces. De temperatuur in de kern van de groenten wordt zo snel verlaagd dat de celstructuur en de smaak van de groenten niet worden aangetast. Bij het thuis invriezen van groenten daalt de temperatuur veel langzamer. Daardoor ontstaan grote ijskristallen, die de celstructuur beschadigen waardoor voedingsstoffen verloren gaan en de groenten hun knapperigheid verliezen.

Voedingsstoffen
"Groenten uit blik, glas en diepvries bevatten net zoals verse groenten volop voedingsstoffen."
Waar: Binnen circa 5 uur na het oogsten zitten de groenten al in hun verpakking. De uitgekiende manier van verwerken zorgt dat de smaak en voedingsstoffen behouden blijven. Verse groenten worden thuis meestal niet direct na de oogst bereid: Wanneer verse groenten te lang worden bewaard gaan voedingsstoffen verloren. Bij de ene groente iets meer dan bij de andere.

Je weet wat je koopt
"Bij groenten uit blik, glas of diepvries weet je precies wat je koopt."
Waar: het etiket vermeldt heel veel informatie namelijk:
• De naam van de groente en eventueel de bereidingswijze, de grootte
• Informatie over de voedingswaarde
• Bij diepvriesgroenten het nettogewicht, bij blik- en glasgroenten het volume van het blik, het totale gewicht in gram en het uitlekgewicht in gram
• De naam en het adres van de verwerkende organisatie, het verpakkingsbedrijf of de supermarkt
• Het land van herkomst als het product niet afkomstig is uit een land binnen de Europese Unie
• De ingrediënten, in volgorde van hoeveelheid
• Het lotnummer, waardoor de groenten traceerbaar zijn.