Bloemkool

  • Omschrijving
  • Wat kan ik ermee
  • Aankoop
  • Bewaren
  • Bereiden
  • Verkrijgbaarheid
  • Voedingswaarde
mais

Omschrijving

Bloemkool is een ronde koolsoort, die bestaat uit groene stengels met witte bloemknoppen. Het is door zijn milde, toegankelijke smaak een van de meest populaire groenten in Nederland. De meest bekende is de witte bloemkool. Deze blijft zo mooi wit, omdat hij tijdens de groei is afgedekt met blad. Naast de witte bloemkool is er ook een groene (meer aan het zonlicht blootgesteld dan de witte) en paarse variant. De groente komt uit Nederland, maar ook uit onder meer Frankrijk en Italië.
mais

Wat kan ik ermee?

  • Klassiek: gekookt met aardappelen, jus en een bal gehakt;
  • Verwerken in hartige taart;
  • Serveren met kerrie- of tomatensaus;
  • Blancheren, door beignetbeslag halen en frituren;
  • Roosjes serveren met een dipsaus als hapje;
  • In salades;
  • Stoven met andere groente;
  • Gratineren in de oven.
mais

Aankoop

De kool moet bij aankoop een goed gesloten structuur hebben én een mooie blanke kleur. Een grote bloemkool is genoeg voor de meeste vierpersoonsgerechten.
mais

Bewaren

Bloemkool is, verpakt in een open plastic zak, in de koelkast ongeveer een week houdbaar. Op een koele plek buiten de koelkast is bloemkool 2-3 dagen houdbaar. Je kunt bloemkool (rauwe bloemkool eerst 2-6 minuten blancheren) tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18 °C, bewaren.
mais

Bereiden

Verwijder voor gebruik de bladeren en snij de dikke stronk er uit. Snij de bloemkool in roosjes en was deze. Wil je bloemkool in zijn geheel koken, snij de stronk dan kruisgewijs in.

Koken: ca. 10 minuten
Roerbakken: ca. 9 minuten
Magnetron: 4 - 6 minuten
Frituren: 2 - 3 minuten
Smoren: 10 - 12 minuten
Stomen: 12 - 14 minuten
mais

Verkrijgbaarheid

Bloemkool is het hele jaar door te verkrijgen. Nederlandse bloemkool ligt van maart tot december in de winkels. Diepgevroren bloemkool is er ook het hele jaar door.
mais

Voedingswaarde

Gekookte bloemkool (PER 100 GRAM):

Kcal: 23
Eiwit: 1,8 g
Koolhydraten: 1,9 g
Vezels: 0,4 g
Natrium: 10 mg
Kalium: 224 mg
Calcium: 25 mg
Fosfor: 47 mg
IJzer: 0,3 mg
Vitamine C: 22 mg

Rauwe bloemkool (PER 100 GRAM):

Kcal: 25
Eiwit: 1,9 g
Koolhydraten: 2,9 g
Vezels: 2,2 g
Natrium: 8 mg
Kalium: 296 mg
Calcium: 28 mg
Fosfor: 48 mg
IJzer: 0,3 mg
Vitamine C: 25 mg