Bospeen

  • Omschrijving
  • Wat kan ik ermee
  • Aankoop
  • Bewaren
  • Bereiden
  • Verkrijgbaarheid
  • Voedingswaarde

Omschrijving

Bospeentjes zijn lange slanke wortelen, die worden verkocht in bossen met het loof er nog aan. Bospeen smaakt lichtzoet. Ze combineren heel goed met andere lentegroenten, zoals peultjes of doperwtjes. Bospeen komt uit Nederland, maar ook uit Spanje en Frankrijk.

Wat kan ik ermee?

  • als basis voor Italiaanse gerechten, samen met ui en bleekselderij
  • in salade met sinaasappel, rozijnen en geraspte kokos
  • plakjes in groente- en tomatensoep
  • roerbakken met andere groenten
  • in rauwkostsalades
  • met een gezond dipsausje als tussendoortje of hapje

Aankoop

De worteltjes moeten onbeschadigd, helder van kleur, dof en droog zijn.

Bewaren

Met het loof is bospeen ongeveer 4 dagen in de koelkast houdbaar. Wortels zonder loof blijven één tot twee weken goed! Op een koele plek (12-15 C) is bospeen een paar dagen houdbaar. Wil je rauwe bospeen invriezen, blancheer hem dan eerst ca. 2-4 minuten. Bospeen is dan bij minimaal -18 C to 12 maanden houdbaar. Gare bospeen kun je in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maande bewaren in de diepvries.

Bereiden

Was de wortels voor gebruik en snij een plakje van de onder- en bovenkant.

Koken: ca. 10 minuten
Roerbakken: 6 - 8 minuten
Magnetron: 4 - 5 minuten
Smoren: 10 - 13 minuten
Stomen: 17 - 19 minuten

Verkrijgbaarheid

Nederlandse bospeen is van april tot en met december verkrijgbaar.

Bospeen is het gehele jaar verkrijgbaar in diepvries en glas.

Voedingswaarde

ALGEMEEN
Kcal: 30
Eiwit: 0,8 g
Koolhydraten: 4,8 g
Vet: 0,2 g
Verzadigd vet: 0 g
Vezels 2,7 g

VITAMINEN
Retinol: 0 mcg
Beta-caroteen: 6360 mcg
D: 0 mcg
E: 0,5 mcg
B1: 0,02 mcg
B6: 0,051 mcg
Foliumzuur: 38,7 mcg

MINERALEN
Natrium: 19 mg
Kalium: 202 mg
Calcium: 25 mg
Fosfor: 28 mg
Magnesium: 7 mg
IJzer: 0,2 mg
Zink: 0,3 mg