Bruine bonen

  • Omschrijving
  • Wat kan ik ermee
  • Aankoop
  • Bewaren
  • Bereiden
  • Verkrijgbaarheid
  • Voedingswaarde

Omschrijving

Bruine bonen zijn de eetbare zaden van een peuldragende plant. Je kunt ze vers, gedroogd en in glas of blik kopen. Witte bonen hebben een vastere structuur dan bruine bonen. Bruine bonen gaan vaak stuk tijdens het koken en zijn daarom ideaal om te gebruiken in bonensoep. Zowel van bruine als witte bonen zijn er verschillende rassen. Daarmee variëren onder andere de structuur en de vorm. Bruine bonen heb je als kleine ronde kogelboon en als grote langwerpige boon. Vooral deze laatste gaat sneller stuk tijdens de bereiding.

Bruine bonen zorgen voor een echte lekkere maaltijd voor een zacht prijsje. Deze peulvruchten worden vooral in Zeeland en Noord-Holland geteeld.

Wat kan ik ermee?

  • Gebruiken als basis voor bonensoep.
  • Bruine bonen met ui, ontbijtspek, tomaatblokjes en rijst.
  • Bruine bonen in chili con carne (met gehakt) of chili sin carne (zonder vlees).

Aankoop

Koop verse peulen die gaaf en onbeschimmeld zijn. Kies je liever voor gedroogde bruine bonen? Koop ze dan als ze muf ruiken. En bij bonen in glas of blik let je op de houdbaarheidsdatum.

Bewaren

Verse peulen met bonen bewaar je in de koelkast, bij voorkeur in de schil/peul. Zo help je uitdrogen voorkomen.

Bewaar gedroogde peulvruchten op een koele, droge en donkere plek. Zo blijven ze minstens een jaar goed. Na ruim een jaar wordt de schil wat harder en heb je een langere week- en kooktijd nodig.

Bewaar bruine bonen in glas op een donkere plek om verkleuring te voorkomen. Nadat de pot of het blik geopend is, blijven bruine en witte bonen in de koelkast nog een paar dagen goed.

Bruine bonen kun je ook invriezen en bij minimaal -18 C tot 12 maanden bewaren.

Bereiden

Eet bruine bonen niet rauw. Er komt van nature een giftige stof in voor die door koken onwerkzaam wordt.

Haal verse bruine bonen uit de peul en kook ze in ca. 15 minuten gaar.

Week gedroogde bruine bonen eerst gedurende 8 – 12 uur in ruim water en kook ze vervolgens 1 – 2 uur in het weekwater. De weektijden zijn afhankelijk van de leeftijd van de bonen en te controleren door te proeven. Voeg eventueel zout pas aan het einde van de kooktijd toe.

Bruine bonen in blik of glas hoef je slechts enkele minuten te verwarmen.

Reken per persoon op 50-100 g gedroogde peulvruchten en 150-300 g gekookte bonen/bonen uit pot.

Verkrijgbaarheid

Verse peulen met bruine bonen zijn het hele jaar verkrijgbaar.
Gedroogde bruine bonen in glas of blik zijn het hele jaar verkrijgbaar.

Voedingswaarde

Bruine bonen, gekookt (PER 100 GRAM):

ALGEMEEN
Kcal: 131
Eiwit: 8 g
Koolhydraten: 17,2 g
Vet: 0,8 g
Verzadigd vet: 0,1 g
Vezels: 11,4 g

VITAMINEN
Retinol: 0 mcg
Beta-caroteen: 0 mcg
D: 0 mcg
E: 0,2 mcg
B1: 0,11 mcg
B2: 0,05 mcg
B6: 0,088 mcg
Foliumzuur: 41 mcg

MINERALEN
Natrium: 2 mg
Kalium: 382 mg
Calcium: 38 mg
Fosfor: 170 mg
Magnesium: 24 mg
Ijzer: 2 mg
Selenium: 2 mcg
Zink: 1 mg