Doperwten

  • Omschrijving
  • Wat kan ik ermee
  • Aankoop
  • Bewaren
  • Bereiden
  • Verkrijgbaarheid
  • Voedingswaarde

Omschrijving

Doperwten zijn peulvruchten, omdat ze met zo'n 10 stuks tegelijk  in een peul groeien. Verse doperwten worden onrijp geoogst en daardoor smaken ze lekker zoet. De suiker in de erwt is dan nog niet omgezet in zetmeel. Verse doperwten zijn er maar heel kort, alleen in de vroege zomer. Het doppen is een tijdrovend karwei, maar de liefhebber heeft het er graag voor over. Gelukkig zijn er voor 'gehaaste' mensen onder ons ook doperwten in de diepvries, blik of glaste koop.

Wat kan ik ermee?

  • Koken of stoven en serveren met klontje boter en eventueel wat blokjes ham
  • Klassiek serveren met gekookte bospeen
  • Combineren met sugarsnaps, peultjes of groene aspergepuntjes
  • Koken en pureren voor een doperwtensoep, afgemaakt met witte wijn en crème fraîche
  • Koken en verwerken in pastasauzen, risotto of boerenomelet
  • Gekookt en afgekoeld verwerken in salades, bijvoorbeeld met bosui, munt en olijfolie
<

Aankoop

Koop hele, gave peulen die zichtbaar vol erwten zitten.

Bewaren

In de koelkast. Eet ze zo vers mogelijk, liefst binnen 2 dagen na aankoop.

Bereiden

Druk met je duimen op de onderkant van de peul tot deze openspringt en rits de beide peulhelften open. Haal de erwtjes los, doe ze in een zeef en spoel ze af met koud water.

Koken: 5 - 8 minuten
Smoren: 5 - 8 minuten
Stomen: 5- 8 minuten

Verkrijgbaarheid

Verse doperwten kun je alleen van juni tot augustus kopen. Doperwten in diepvries, blik of glaszijn het hele jaar verkrijgbaar in winkel.

Voedingswaarde

ALGEMEEN
Kcal: 69
Eiwit: 4 g
Koolhydraten: 11 g
Vet: 0 g
Verzadigd vet: 0 g
Vezels: 4,3 g

VITAMINEN
Retinol: 0 mcg
Beta-caroteen: 245 mcg
D: 0 mcg
E: 0,2 mcg
B1: 0,17 mcg
B2: 0,15 mcg
B6: 0,09 mcg
Foliumzuur: 33 mcg

MINERALEN
Natrium: 10 mg
Kalium: 300 mg
Calcium: 20 mg
Fosfor: 80 mg
Magnesium: 29 mg
Ijzer: 2 mg
Selenium: 1 mcg
Zink: 1 mg