Paprika

  • Omschrijving
  • Wat kan ik ermee
  • Aankoop
  • Bewaren
  • Bereiden
  • Verkrijgbaarheid
  • Voedingswaarde

Omschrijving

Maïs is eigenlijk geen groente, maar een graangewas. We eten alleen suikermaïs, met zijn zoete, gele korrels, als groente. In Nederland is het eigenlijk te koud om buiten maïs te kweken voor menselijke consumptie. Wat je langs de weg ziet staan, is dan ook meestal snijmaïs, een zetmeelrijk veevoer dat vooral wordt gebruikt in de rundveehouderij. Maar sinds een aantal jaren is men er in geslaagd om ook suikermaïs in Nederland te telen. In Amerika is maïs al langer populair, maar ook in ons land wint deze relatief nieuwe groente aan populariteit. De laatste jaren is in Nederland de consumptie van suikermaïs verdubbeld.

Wat kan ik ermee?

  • Maïskorrels combineren met peultjes, doperwtjes of wortel
  • Maïskorrels in een omelet
  • Een gekookte maïskolf bestrijken met olie en 5 min op de barbecue roosteren
  • Salade van ijsbergsla, maïskorrels, tomaat en blokjes kaas
  • Taco vullen met pittig gekruid gehakt, maïs en salsa
  • Een maïskolf serveren met gezouten boter, kruidenboter of knoflookolie

Aankoop

Het belangrijkste is dat de korrels niet uitgedroogd mogen zijn. Dit geeft aan dat de mais oud is en niet meer zo lekker zoet smaakt. De kleur van de mais moet mooi heldergeel zijn, na het koken wordt dit donkergeel.

Koop kolven met mooie gele korrels. Zijn de kolven bedenkt met bladeren, trek ze dan voorzichtig iets opzij om de kleur van de korrels te checken.

Bewaren

Maïs is verpakt in folie 3 dagen houdbaar in de koelkast. Gare maïskolfjes zijn in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden in de diepvries houdbaar, bij minimaal -18 C. Blancheer de rauwe kolven ca 12 minuten voor het invriezen.

Bereiden

Verwijder de schutbladeren en de witte draden van de maïskolf en snij de beide uiteinden af. Was de kolven. Voeg geen zout toe, want dat maakt de korrels hard. Zodra het water kookt, moeten de maiskolven 5-7 minuten koken. Als de kleur donkergeel is, is de maïs gaar. Als de kleur donkergeel is is de maïs gaar.

Verkrijgbaarheid

De oogst van de verse, hoogkwalitatieve, Nederlandse buitenteelt begint in augustus en gaat door tot in oktober. Maïs is het hele jaar verkrijgbaar in de winkel in blik.

Voedingswaarde

ALGEMEEN
Kcal: 74
Eiwit: 2,5 g
Koolhydraten: 11,6 g
Vet: 1,4 g
Verzadigd vet: 0,4 g
Vezels: 2,5 g

VITAMINEN
Retinol: 0 mcg
Beta-caroteen: 24 mcg
D: 0 mcg
E: 0,9 mcg
B1: 0,12 mcg
B2: 0,07 mcg
B6: 0,1 mcg
Foliumzuur: 34 mcg

MINERALEN
Natrium: 1 mg
Kalium: 250 mg
Calcium: 11 mg
Fosfor: 100 mg
Magnesium: 45 mg
Ijzer: 0,5 mg
Zink: 0,4 mg