Voedingswaarden

c1 Elke dag 2 ons groenten en 2 keer fruit (2x2)
Wetenschappelijke studies tonen steeds weer aan dat een ruime consumptie van groenten van belang is voor een goede gezondheid. Groenten bevatten vitamines (B, met name folaten (B11), C,  E, K, etc.), mineralen (kalium, magnesium, calcium, etc.) en sporenelementen (ijzer, selenium, zink, koper, etc.).

Ook bevatten ze bètacaroteen (provitamine A) en vezels zoals cellulose, hemicellulose, inuline en pectine in het vruchtvlees en de schil. Verder zijn groenten een rijke bron van antioxidanten in verschillende vormen (carotenoïden, polyfenolen, etc.).

Groenten bevatten deze voedingsstoffen niet allemaal in dezelfde hoeveelheden. Sommige zijn rijk aan vitamine C (spruitjes, paprika), andere groenten bevatten met name veel bètacaroteen  (wortels en spinazie) en weer andere bieden meer vitamine B11 (broccoli, courgette, spinazie). Elke groente heeft dus bepaalde bijzondere eigenschappen.

Hetzelfde geldt voor fruit.

Het is daarom niet alleen belangrijk om minimaal 2 ons groenten en 2 keer fruit per dag (2x2) te eten, maar ook om te variëren. En hoewel bijna iedereen weet dat groenten en fruit gezond zijn, ligt de dagelijkse consumptie beneden de aanbevolen hoeveelheid.

Een ruime consumptie van groenten en fruit heeft zowel op de lange als korte termijn een positief effect op de gezondheid. In de meeste Europese landen zijn om die reden campagnes gestart, die er op gericht zijn consumenten te stimuleren gezonder te eten en te wijzen op de positieve effecten van groenten en fruit.

In Nederland is in 2010 de driejarige campagne 'Ik doe mee met 2x2' gestart door GroentenFruit Bureau en mede gefinancierd door de Europese Unie. 2x2 zet een nieuwe beweging in gang die Nederlanders moet motiveren om op een gemakkelijke manier 2 ons groenten en 2 keer fruit per dag te eten. Dit tweede campagnejaar worden Nederlanders geïnspireerd om ervaringen en tips uit te wisselen met betrekking tot koken met en het eten van verschillende groenten en fruit. Kijk voor meer informatie over de campagne op www.2x2.nl.

De belangrijkste voedingsstoffen en hun gunstige effecten op de gezondheid

De vitamines en mineralen in groenten

Vitamines Wat doen ze en waar zitten ze in?
A
(retinol of bètacaroteen)
- Antioxiderende werking
- Goed voor de ogen en de huid
- Wortelen, spinazie, allerlei koolsoorten, tuin- en waterkers
B1, B2, B3, B5, B6 - Zetten voedingsstoffen uit voedsel om in "brandstof" voor het lichaam
- Peulvruchten, spinazie, asperges en bloemkool
Foliumzuur - Nodig voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes
- Belangrijk voor de preventie van neurologische aandoeningen bij foetussen
- Alle groene groenten
C - Voorkomt vermoeidheid, stimuleert het afweersysteem en helpt bij de ijzeropname
- Paprika, broccoli, peterselie, spinazie, diverse koolsoorten
K - Belangrijk voor de bloedstolling
- Spinazie, broccoli
E - Antioxiderende werking
- Doperwten, schorseneren

Mineralen
en sporenelementen
Wat doen ze en waar zitten ze in?
Kalium - Noodzakelijk voor de groei en de spierwerking
- Alle groenten
Magnesium - Noodzakelijk voor het samentrekken van de spieren
- Peulvruchten, artisjokken en diverse koolsoorten
Calcium - Essentieel voor de vorming, groei en stevigheid van de botten
- Diverse koolsoorten, peterselie, spinazie
IJzer - Bestanddeel van rode bloedlichaampjes, verbetert zuurstoftoevoer van weefsel
- Spinazie, doperwten, peulvruchten

Vezels - Goed voor de spijsvertering.
- Doperwten, maïs, schorseneren.