April 2009

Waarheden en onwaarheden over verwerkte groenten

Er heersen heel wat misvattingen over verwerkte groenten, maar wat is er nu van waar? Door middel van het beantwoorden van de vragen op de vragenlijst op de website word je binnen een paar minuten een echte kenner van verwerkte groenten.

Teelt verwerkte groenten

De eerste vragen hebben te maken met de teelt van groenten die bestemd zijn voor conserven en diepvries. Niet iedereen weet of verwerkte groenten geplant en geoogst worden volgens de ritme van de seizoenen. Of dat de groenten getraceerd kunnen worden van het land tot op het bord. Hoe worden de groenten geconserveerd en ingevroren?

Kunstmatige bewaarmiddelen?

Onduidelijkheden bestaan er over de verwerking van de groenten en het verliezen van belangrijke voedingseigenschappen. En worden er wel of geen bewaarmiddelen gebruikt om kunstmatig de voedingsstoffen te kunnen bewaren? Consumenten denken vaak dat er extra stoffen, zoals zout, toegevoegd worden aan de groenten. Wat is hiervan waar?

Gezondheid en milieu De invloed van diepvriesgroenten en groenteconserven op de gezondheid worden uitgebreid besproken net als hoe er met milieuaspecten wordt omgegaan door de groenteverwerkende bedrijven. Als laatste worden er vragen beantwoord die te maken hebben met het dagelijkse gebruik van groenteconserven en diepvriesgroenten. In de vragenlijst krijg je antwoord op al je vragen over verwerkte groenten en lees dat verwerkte groenten heel lekker en gezond zijn!

Voedingswaarden

Op de website onder "Nieuws" staan de voedingswaardetabellen van diverse soorten groenten.Diverse doelgroepen, zoals consumenten en diëtisten, kunnen de nodig informatie hiervan af halen.

Elf soorten groenten
Vind alle goede stoffen van courgettes, erwtjes, flageoletbonen, macedoine, paprika, prei, schorseneren, snijbonen, sperziebonen, spinazie en spruitjes.. Per groentesoort staan de voedingswaarden vermeld. Zo kan je snel lezen hoeveel eiwitten, ijzer, vezels, koolhydraten en vitamines er in een groentesoort zit maar bijvoorbeeld ook calcium, magnesium en het aantal calorieën.

Conserven en diepvries
Er is een onderverdeling gemaakt van groenten in conserven, dus uit pot en blik en uit de diepvries. De voedingswaarden kunnen hierin verschillen.

Voedingsgedrag bij kinderen op de lagere school

Bron: Department of Anthropology, McMaster University, Hamilton, Ontario.

Het voedingsgedrag werd onderzocht bij kinderen van drie lagere scholen in de stad Hamilton in Ontario. Er werden gegevens verzameld bij 92 kinderen uit CE1 – CE2 – CM1 met betrekking tot de hoeveelheden drank en voeding die ze hadden genuttigd gedurende de 24 uur die voorafgingen aan het onderhoud.  De porties van vier groepen voedingsmiddelen werden vergeleken met de dagelijks aanbevolen hoeveelheden in de « Canada’s Food Guide ». De meeste kinderen aten niet de aanbevolen 5 porties groenten en fruit. Ze aten over het algemeen grote hoeveelheden “andere voedingsmiddelen” die geen deel uitmaakten van deze vier groepen.  Meer dan 50 % van de leerlingen verbruikten niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden zuivelproducten en slechts een minderheid (21 %) dronk ’s middags melk tijdens het eten op school. Wij raden aan dat opvoeders in lagere scholen het eten van groenten, fruit en zuivelproducten bevorderen, hetzij door programma’s die het verbruik van gezonde snacks aanraden hetzij door opvoedingsprogramma’s.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18783641